onsdag, januari 23, 2008

Recept på chokladtårta utan mjölk



Den här tårtan bakade jag till invigningen av våra nya lokaler på jobbet. Den blev väldigt uppskattad. Tårtan innehåller inga mjölkprodukter. Jag har konstruerat receptet själv med inspiration från några befintliga recept. Jag publicerar den på bloggen eftersom det inte är så lätt att hitta recept på tårtor utan mjölkprodukter (om de inte heller ska innehålla nötter) så någon kanske hittar denna i framtiden och blir tacksam.

Chokladkaka
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
0,5 dl majsolja
1,5 dl havredryck (jag använde Oatly)
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Blanda ihop alla ingredienser och vispa till en slät smet. Smörj en form med majsolja och bröa med ströbröd eller vetemjöl. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 40 minuter.

Vaniljkräm
1 paket (2,5 dl) Oatly vaniljsås
1,5 msk maizena
Häll vaniljsåsen i en kastrull och vispa ner maizena. Koka på svag värme ett par minuter tills den tjocknar.

Chokladglasyr
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 msk majsolja
2 msk starkt kaffe
Blanda ihop allt i en skål och rör tills det inte är några klumpar kvar. Detta räcker till glasyr ovanpå kakan. Vill man ha glasyr även på kanterna så ta 3 enheter av alla ingredienser istället för 2.

Montering av tårtan
Låt kakan och vaniljkrämen svalna. Dela kakan i två lager och lägg ihop med vaniljkräm emellan. Bred glasyren ovanpå kakan, med en mindre mängd glasyr bara ovanpå kakan och med en större mängd glasyr även på kanterna.

1 kommentar:

/ Lina sa...

Hej!
Jättebra tänkt att läga ut receptet på tårtan. Jag är mycket glad och tacksam! :-)

/Lina