fredag, augusti 17, 2007

Svartvinbärssaft - från buske till glas







Tidigare i sommar kokade jag saft. Jag kände mig riktigt huslig. Både rödvinbärssaft och svartvinbärssaft blev det. Det var inga enorma mängder saft men trevligt att ha i frysen ändå. Jag förvarar alltså saften i frysen i små plastburkar. Den blir inte riktigt stelfrusen så när man vill ha ett glas saft gröper man enkelt ur lite frusen saft med en sked och lägger i ett glas med vatten. Saft och isbit i ett, praktiskt. Dessutom möglar den inte. Inga väl rengjorda flaskor uppvärmda med hett vattten här inte. Jag fick en flaska hemkokt saft häromåret som möglade innan jag hunnit dricka mer än ett par glas. Det kändes jättetrist. Nuförtiden när vi har frysboxar så tycker jag att man ska använda dem. Recepten i kokböckerna borde ändras så att det står att man kan frysa saften istället för att hälla den på flaskor.


måndag, augusti 13, 2007

Bilder från Norrlandsresan

Renar på vägen
Utsikt ca en km från Saltoluokta fjällstation
Kåkstaden i Malmberget
Kiruna
Kyrkstaden i Gammelstad utanför Luleå

onsdag, augusti 01, 2007

Semester i Norrland

Idag har vi kommit till Kiruna efter fem dagars bilresa från Lund. På vägen har vi hunnit övernatta i Degersnäs (Västerviks kommun), Gävle, Sävar (Umeå kommun), Luleå och Haparanda. Vi har också hunnit besöka Uppsala, Hudiksvall, Sundsvall, Umeå, Skellefteå, Piteå, Kalix, Torneå, Övertorneå och Överkalix. Idag kom jag längre norrut än jag någonsin varit tidigare då vi körde norrut från Haparanda. Resan ska gå vidare till Gällivare och Saltoluokta fjällstation där vi ska bevista ett bröllop innan vi far hemåt igen.

Det är otroligt vackert här uppe. Jag rekommenderar verkligen en resa längs Norrbottenskusten och sedan inåt mot fjällvärlden.